Örtmedicin och helhetsterapi


FASTA


Att fasta är någonting som människor gjort såväl frivilligt som ofrivilligt så länge vi vet och känner till. Som begrepp är dock ”fasta” något som görs frivilligt och med egenvärde.
Fasta hade i grunden ett andligt och/eller religiöst syfte och så kan det vara än idag.
Oavsett vad huvudsyftet är så är de gemensamma nämnaren att rena sig vilket alltid sker på alla plan i någon mening.

.

Fysiska fördelar
Ur hälsosynvinkel är en väl genomförd fasta förmodligen ett av de absolut mest kraftfulla sakerna vi kan göra för att ge kroppen.
Rent konkret så ger man kroppen möjlighet att vila, släppa sådant som den inte hinner med att släppa pga överbelastning, bli mer effektiv att ta vara på de näringsämnen som finns och få en chans att ”hitta hem”.

Psykiska och andliga aspekter
Även här är en fasta oerhört kraftfull. Här ges en fantastisk möjlighet att möta sig själv. Saker och ting kommer upp till ytan på ett sätt som få terapimetoder kan leva upp till.
Det är oerhört vanligt att vi i någon mån dämpar känslor genom antingen generell överätning eller vissa råvaror som effektivt dämpar känslor.

Det viktiga upptrappningen
Fastan kan påverka oss både på kort och lång sikt.
Vill vi att den påverkar oss på lång sikt så bör vi se upptrappningsfasen som minst lika viktig som fastan i sig.
Att göra upptrappningen sakta och medvetet är att ta vara på sin fasteperiod på bästa sätt.
Efter en fasta, dvs när vi börjar äta ”som vanligt” igen har vi ju en gyllene chans att lyssna på kroppen och i samverkan med den bestämma vad som ska vara ”som vanligt” för oss.


Bra att göra när man fastar
Torrborstning och massasge är ett bra sätt att få igång blodcirkulation och i viss mån lymfa vilket i sin tur hjälper till att rena kroppen. Så även fotbad (gärna med fotmassage efteråt) och varma bad.
Lugna promenader, lugn yoga, meditation och mycket dagsboksskrivning är också att rekomendera.

Kan man hålla igång som vanligt när man fastar?
Det är bra om man kan gå ned i varv så mycket som möjligt när man fastar.
Det är väldigt individuellt hur ”tagen” man blir av det. Generellt brukar man bli trött, frysa och ibland få huvudvärk samt ev en uppsving i ev åkommor under de 3 första dagarna. Därefter brukar det vända och man får plötsligt eller succesivt ny energi.
Har man aldrig fastat förut kan det vara bra att börja under en period där man är så ledig från annat som möjligt.

Vem kan fasta?
I princip alla kan fasta. Men om barn, gravida eller personer med diabetes gör det bör det ske i en mildare form och med stöd och tillsyn av sakkunniga.

Hur ska man fasta?
En fasta kan se ut på väldigt många sätt. Allt ifrån att man varken äter eller dricker till att man både äter och dricker fast nämnvärt lättare än vanligt.

Jag presenterar här ett sätt som jag vet passar de flesta samtidigt som det är tillräckligt effektivt.
Det baserar sig på flytande föda även om den delvis innehåller fibrer samt att den sista måltiden består av fröer.
Det är viktigt att man ”äter” sin fastedryck. Det enda som kan drickas rakt ned är vattnet. Allt annat bör få finnas en stund i munnen, exempelvis genom att intas skedvis, för att stimulera saliven så att matsmältningen ska bli optimal. Så ”ät” din fastedryck långsamt.

 


Två dagar innan fastan:
Ät 5 små måltider per dag + fröer innan sängdags
Välj näringstäta och ekologiska råvaror som du känner är bra för dig.
Låt det gärna gå åt frukt och bär-håller första delen av dagen och övervägande bestående av grönsaker och rotfrukter den andra delen av dagen.
Låt den sista lilla måltiden bestå av 1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön
Drick vatten och ev örtthe mellan måltiderna.

Exempel:

Mål 1:
1.5 dl bär med 2 msk soygurt

Mål 2:
En fruktsallad på 2-3 olika frukter med en halv dl nötter

Mål 3:
Ca 100 gram försiktigt ångkokt broccoli med lite riven morot och en tomat

Mål 4:
En skivad avacado med 3-4 cm purjo i tunna ringar

Mål 5:
En halv gurka eller squash med lite surkål och groddar(mungbönor eller alfaalfa-frön är lättastatt grodda)

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags.

 

 

Fastan (3-28 dagar, upp till 7 dagar om det är första gången du fastar)
Under denna period intar du juicer (eller smoothies blandat med juice), passerade grönsakssoppor, örtthe, grönsaksbuljong och vatten samt lite fröer på kvällen.
De kalla dryckerna ska absolut inte vara iskalla, utan mer åt det rumstempererade hållet. Tar man dem direkt från kylen får man späda med några matskedar hett, uppkokat vatten.
Även här är det bra att låta den första delen av dagen gå åt frukt- och bärhållet medan den andra delen består av grönsaker och rotfrukter. Frukt är renande och piggar upp, grönsaker och rotfrukter bygger upp. Det blir mer vilsamt och effektivt att separera frukt från grönsaker eftersom det delvis krävs olika enzymer att metabolisera dem.
En annan variant är att man endast intar drycker med frukt/bär-innehåll under halva fastan (den första hälften av dagarna) och endast drycker med grönskaks/rotfrukts-innehåll de andra dagarna.
I exemplet nedan har jag dock utgått från att man delar på dagen.
I båda fallen dricker man så mycket vatten man vill mellan måltiderna.
Kan det vara rent källvatten eller filtrerat kranvatten är det en fördel. Fryser du så koka gärna upp vattnet och drick det varmt.
Örtthe kan man dricka mellan måltiderna. Om man dricker mycket the kan det vara värt att ta i beaktan att många av örterna som ingår i dessa theer är vatten-/urindrivande varför behovet av att dricka vatten ökar.


Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
4-5 dl smoothie men fruktinnehåll/bärinnehåll

Måltid 4:
5 dl passerad grönsaks-/ rotfrukts-soppa

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten.


Fruktjucie/Bärjuice:
Fruktjuice är saften av frukt (till skillnad från fruktsmoothie där man passerar hela frukten).
Exempel på fruktjuicer under fasta: Äppeljuice, päronjuice, katrinplommonjuice, apelsinjuice, annanasjuice och citronjuice.
Det kan vara juicer gjord på en frukt/en bärsort och det kan vara juicer gjord på flera frukter(flera bärsorter.
Ren citronjuice är väldigt surt för de flesta, men ger en behaglig smak tillsammans med exempelvis apelsin, annanas eller katrinplommon.
Citrus är lätt att pressa hemma. I annat fall behöver man antingen ha en juicemaskin eller besöka hälsokosten.
Variera frukterna från dag till dag/mål till mål om du använder juicer bestående av endast en frukt så att du får i dig så brett som möjligt av näringsämnen.

Frukt/bärsmoothie:
För att göra en frukt eller bär smoothie räcker det med en stavmixer (med undantag från hårda frukter som äppel och päron som kräver mer). Förutom frukt och bär kan man med fördel tillsätta en gnutta raw kokosolja (alt fröolja av något slag) samt alger (ex spirulina) eller vetegräs. Likaså kan man ha lite mandelmjölk i vilket brukar gifta sig fint med bär.

Man kombinerar frukter och/eller bär efter smak, men här följer 2 exempel för den som behöver inspiration:

1.
En annanas, 2 apelsiner, en citron, en halv matsked kokosolja och 1 msk spirulina

2.
3 dl blåbär, 2 del hallon, 2 dl björnbär, 2 dl mandelmjölk

 

Grönsaks och rotfruktssoppa:
Här väljer du grönsaker och rotfrukter efter behov och behag.
Kokar på låg värme med vatten och en bra grönsaksbuljong och passerar med exempelvis en stavmixer (lyft ur de färdigkokta råvarorna, mixa och blanda ned i buljongen igen).
Med tanke på GI-hetsen vill jag slå ett extra salg för potatisen! Potatisavkok har används med stor framgång på olika kroniska tillstånd. Visste, det är mycket mineraler och därmed väldigt basande, men det verkar finnas mer i potatis än vad som kommit vetenskapen tillhanda hittills.

2 exempel på fina soppor:

1.
Potatis, broccoli, buljong, rosmarin

2.
Morötter, palsternacka, ingefära, buljong och koriander (om man ej tycker om koriander så kan man istället använda ingefära och lite apelsinjuice)

 

Syrad rödbetsjuice:
Rödbeta har en fantastisk förmåga att öka syreupptaget vilket passar sig mycket bra vid fasta.
En syrad rödbetsjuice innehåller lactobakterier som vi egentligen vill ha hela tiden men med fördel kan vara extra noga med att få i oss under fasta.
Man kan syra rödbetor själv , men syrad ekologisk rödbetsjuice är också tillgänglig i många hälsokostbutiker. Ett alternativ för just lactobakterierna är förstås surkåljuice som också är vanligt förekommande i hälsokostbutiker.

Symtom vid fasta:
Det är, som sagt, ganska vanligt att man blir trött under de första 3 dagarna.
Huvudvärk av varierande styrka kan inträda i början. Rosmarin kan man ta även utanför potatis och broccoli-soppan. Annars är det vila eller frisk luft som gäller.
Förstoppning kan förekomma, även det särskilt i början, men är inte något man behöver oroa sig jättemycket för om man under 2 dagar innan fastan trappade ned enligt ovan.
Idealiskt är att tömma tarmen varje dag, men sker det bara varannan dag under fastan så är det ingen panik. Är det obehagligt och/eller att det går mer än två dagar så får man vidta åtgärder.
Lakrids och Senna är laxerande, så även ex katrinplommonjuice.
Det går bra att öka på intaget av psylliumfröskal som sväller i tarmen och därför ökar tarmrörelserna. Glaubersalt hjälper en del.
Går det mer än 2 dagar trots ovanstående kan det vara aktuellt med lavemang eller i värsta fall laxermedel från apoteket (sådant man sprutar in i rumpan för att lösa upp avföring). Det är inget man vill vänja kroppen vid eftersom det på sikt förstör tarmens funktion, men att göra det några gånger under en fasteperiod är ingen fara.
En del personer blir temporärt väldigt illamående. Kamomill eller ingefära hjälper här.
Utöver detta är det vanligt att man blir illaluktande (svett och/eller andedräkt antar en frän lukt) och får en beläggning på huden eller i munnen. Bada/tvätta dig och gör rent munnen oftare än vanligt. Försök se på det positivt...det händer något, något kommer ut.
Det är inte ovanligt att man fryser. Cayenne i grönsakssopporna får fart på blodcirkulationen, likaså massage och rörelse. Annars är det varma koppar the, varma bad och kläder som gäller.

 

 

Hunger och sug, lyssna och observera
Det vanligaste är att man är mer eller mindre hungrig. Hungern brukar ge sig efter 3-5 dagar.
Utöver generell hunger kommer det förmodligen, under hela fasteperioden uppkomma mer plötsliga och väldigt starka sug efter saker.
Dessa är, till en början, i regel sug efter sådant vi använt för att dämpa behov av allehanda slag. Fysiska behov (ex behov av en näringsriktig kost, behov av att hoppa, röra på sig, vila mm) och psykiska behov (ex känslomässiga behov, behov av klarseende och positiv kontroll över våra liv).
Här är det vanligt att bli sugen på snabb/effektiv ”mat”, oftast socker eller väldigt fet mat.
Gå igenom den perioden, titta, se, observera. Efter några få dagar tystnar dessa desperata ”skrik”.
Ett mellanrum inträder där man varken är jättehungrig eller får plötsliga infall.
Sedan kommer infallen igen, men denna gång efter mat (och annat!) som vi faktiskt behöver.
Det finns några klassiker som man brukar bli sugen på när man fastar, precis som det finns några klassiker som gravida kvinnor brukar bli sugna på.
En klassiker när man fastat ett tag är att man blir väldigt sugen på grapefrukt (grapefrukt har en lever-renande effekt) t.o.m om man inte tyckte vidare om grapefrukt innan och kanske inte har ätit det på flera år. Men det kan lika gärna vara nötter eller tranbär, purjolök eller granatäpple.
Vad det än är för just dig så skriv ned det på en lista.
Så länge det kommer i just denna fas (efter ev sug på socker, koksalt eller andra isolerade /icke-hela råvaror och efter ett mellanrum av tystnad) så finns det här mer information om vad just du behöver än någon bok eller googling på internet kan ge dig. Fråga dig själv vad du helst skulle äta i form av en hel råvara (dvs inte en sammansatt ”produkt” och inte heller ett isolat/en del av en råvara).
Lyssna och skriv ned.

 

Upptrappningen ( 7-28 dagar oberoende av hur länge du fastade)

Här ska vi dels ta vara på eventuella sug som kom efter tystnaden och dels känna efter och lyssna in på vad vi är sugna på. Det är en fördel att göra den här processen så sakta som möjligt.
Fråga dig själv ”Om jag fick äta en råvara just nu, vad skulle det då vara?”
Du fortsätter med ditt fasteschema men första dagen låter du ett mål bestå av en enda råvara som du är som mest sugen på. Låt det vara just en råvara till att börja med, för när du tänker i de banorna kommer du närmre dina instinkter. Det finns naturligtvist en mening med sammansatta måltider och kanske även isolat i vissa fall, men minst ett mål per dag under upptrappningen bör bestå av EN hel råvara som du verkligen, verkligen är sugen på och känner att du behöver. När du äter denna råvara, var observant på hur mycket du vill ha av den råvaran och ät varken mer eller mindre än du känner för. Ät den sakta. Gör absolut ingenting annat undertiden.
De följande dagarna fortsätter du att ha ett mål där du bara äter en endas råvara som du valt själv, men råvaran kan vara olika från dag till dag. Om/när du ätit samma råvara 2-3 gånger kan du fråga dig vad du gärna skulle äta tillsammans med denna råvara och skriva upp det för framtida bruk (när du är färdig med upptrappningen).

Från dag 2 byter du ut ytterligare ett mål mot fast föda och denna gången ett sammansatt litet mål i storlek och stil med nedtrappningsfasen.

 

Exempel på upptrappningsfas:

Dag 1.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
5 dl passerad grönsaks-/ rotfrukts-soppa

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 

Dag 2

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
Riven vitkål, surkålsstrimlor, isbergssalladsstrimmlor och riven morot

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten


Dag 3.

Mål 1:
1-2 koppar the och 3 dl fruktjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
Avovado med purjo och en tomat

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

Dag 4.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
3-4 dl bär med lite mandelmjölk eller soygurt

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
5 dl passerad grönsaks-/ rotfrukts-soppa

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 


Dag 5.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
En kokt potatis.
Sallad med spenat, gurka, groddar, nötter.
Lite pumpafröolja eller annan god olja och/eller citronjucie som dressing.

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 

Dag 6.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
En fruktsallad med hackade valnötter

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
5 dl passerad grönsaks-/ rotfrukts-soppa

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 


Dag 7.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
En linsgryta med linser, curry, lite salt, vitlök, potatis, tomat och kokosmjölk

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 

Hur ska man äta efter fastan?
Under tiden du har fastat och förmodligen ännu mer under den långsamma upptrappningen har du förhoppningsvist fått en tydligare bild av hur just du vill äta.
När man engagerar sig så här (mat är en stor del av livet!)


FASTA


Att fasta är någonting som människor gjort såväl frivilligt som ofrivilligt så länge vi vet och känner till. Som begrepp är dock ”fasta” något som görs frivilligt och med egenvärde.
Fasta hade i grunden ett andligt och/eller religiöst syfte och så kan det vara än idag.
Oavsett vad huvudsyftet är så är de gemensamma nämnaren att rena sig vilket alltid sker på alla plan i någon mening.

.

Fysiska fördelar
Ur hälsosynvinkel är en väl genomförd fasta förmodligen ett av de absolut mest kraftfulla sakerna vi kan göra för att ge kroppen.
Rent konkret så ger man kroppen möjlighet att vila, släppa sådant som den inte hinner med att släppa pga överbelastning, bli mer effektiv att ta vara på de näringsämnen som finns och få en chans att ”hitta hem”.

Psykiska och andliga aspekter
Även här är en fasta oerhört kraftfull. Här ges en fantastisk möjlighet att möta sig själv. Saker och ting kommer upp till ytan på ett sätt som få terapimetoder kan leva upp till.
Det är oerhört vanligt att vi i någon mån dämpar känslor genom antingen generell överätning eller vissa råvaror som effektivt dämpar känslor.

Det viktiga upptrappningen
Fastan kan påverka oss både på kort och lång sikt.
Vill vi att den påverkar oss på lång sikt så bör vi se upptrappningsfasen som minst lika viktig som fastan i sig.
Att göra upptrappningen sakta och medvetet är att ta vara på sin fasteperiod på bästa sätt.
Efter en fasta, dvs när vi börjar äta ”som vanligt” igen har vi ju en gyllene chans att lyssna på kroppen och i samverkan med den bestämma vad som ska vara ”som vanligt” för oss.


Bra att göra när man fastar
Torrborstning och massasge är ett bra sätt att få igång blodcirkulation och i viss mån lymfa vilket i sin tur hjälper till att rena kroppen. Så även fotbad (gärna med fotmassage efteråt) och varma bad.
Lugna promenader, lugn yoga, meditation och mycket dagsboksskrivning är också att rekomendera.

Kan man hålla igång som vanligt när man fastar?
Det är bra om man kan gå ned i varv så mycket som möjligt när man fastar.
Det är väldigt individuellt hur ”tagen” man blir av det. Generellt brukar man bli trött, frysa och ibland få huvudvärk samt ev en uppsving i ev åkommor under de 3 första dagarna. Därefter brukar det vända och man får plötsligt eller succesivt ny energi.
Har man aldrig fastat förut kan det vara bra att börja under en period där man är så ledig från annat som möjligt.

Vem kan fasta?
I princip alla kan fasta. Men om barn, gravida eller personer med diabetes gör det bör det ske i en mildare form och med stöd och tillsyn av sakkunniga.

Hur ska man fasta?
En fasta kan se ut på väldigt många sätt. Allt ifrån att man varken äter eller dricker till att man både äter och dricker fast nämnvärt lättare än vanligt.

Jag presenterar här ett sätt som jag vet passar de flesta samtidigt som det är tillräckligt effektivt.
Det baserar sig på flytande föda även om den delvis innehåller fibrer samt att den sista måltiden består av fröer.
Det är viktigt att man ”äter” sin fastedryck. Det enda som kan drickas rakt ned är vattnet. Allt annat bör få finnas en stund i munnen, exempelvis genom att intas skedvis, för att stimulera saliven så att matsmältningen ska bli optimal. Så ”ät” din fastedryck långsamt.

 


Två dagar innan fastan:
Ät 5 små måltider per dag + fröer innan sängdags
Välj näringstäta och ekologiska råvaror som du känner är bra för dig.
Låt det gärna gå åt frukt och bär-håller första delen av dagen och övervägande bestående av grönsaker och rotfrukter den andra delen av dagen.
Låt den sista lilla måltiden bestå av 1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön
Drick vatten och ev örtthe mellan måltiderna.

Exempel:

Mål 1:
1.5 dl bär med 2 msk soygurt

Mål 2:
En fruktsallad på 2-3 olika frukter med en halv dl nötter

Mål 3:
Ca 100 gram försiktigt ångkokt broccoli med lite riven morot och en tomat

Mål 4:
En skivad avacado med 3-4 cm purjo i tunna ringar

Mål 5:
En halv gurka eller squash med lite surkål och groddar(mungbönor eller alfaalfa-frön är lättastatt grodda)

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags.

 

 

Fastan (3-28 dagar, upp till 7 dagar om det är första gången du fastar)
Under denna period intar du juicer (eller smoothies blandat med juice), passerade grönsakssoppor, örtthe, grönsaksbuljong och vatten samt lite fröer på kvällen.
De kalla dryckerna ska absolut inte vara iskalla, utan mer åt det rumstempererade hållet. Tar man dem direkt från kylen får man späda med några matskedar hett, uppkokat vatten.
Även här är det bra att låta den första delen av dagen gå åt frukt- och bärhållet medan den andra delen består av grönsaker och rotfrukter. Frukt är renande och piggar upp, grönsaker och rotfrukter bygger upp. Det blir mer vilsamt och effektivt att separera frukt från grönsaker eftersom det delvis krävs olika enzymer att metabolisera dem.
En annan variant är att man endast intar drycker med frukt/bär-innehåll under halva fastan (den första hälften av dagarna) och endast drycker med grönskaks/rotfrukts-innehåll de andra dagarna.
I exemplet nedan har jag dock utgått från att man delar på dagen.
I båda fallen dricker man så mycket vatten man vill mellan måltiderna.
Kan det vara rent källvatten eller filtrerat kranvatten är det en fördel. Fryser du så koka gärna upp vattnet och drick det varmt.
Örtthe kan man dricka mellan måltiderna. Om man dricker mycket the kan det vara värt att ta i beaktan att många av örterna som ingår i dessa theer är vatten-/urindrivande varför behovet av att dricka vatten ökar.


Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
4-5 dl smoothie men fruktinnehåll/bärinnehåll

Måltid 4:
5 dl passerad grönsaks-/ rotfrukts-soppa

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten.


Fruktjucie/Bärjuice:
Fruktjuice är saften av frukt (till skillnad från fruktsmoothie där man passerar hela frukten).
Exempel på fruktjuicer under fasta: Äppeljuice, päronjuice, katrinplommonjuice, apelsinjuice, annanasjuice och citronjuice.
Det kan vara juicer gjord på en frukt/en bärsort och det kan vara juicer gjord på flera frukter(flera bärsorter.
Ren citronjuice är väldigt surt för de flesta, men ger en behaglig smak tillsammans med exempelvis apelsin, annanas eller katrinplommon.
Citrus är lätt att pressa hemma. I annat fall behöver man antingen ha en juicemaskin eller besöka hälsokosten.
Variera frukterna från dag till dag/mål till mål om du använder juicer bestående av endast en frukt så att du får i dig så brett som möjligt av näringsämnen.

Frukt/bärsmoothie:
För att göra en frukt eller bär smoothie räcker det med en stavmixer (med undantag från hårda frukter som äppel och päron som kräver mer). Förutom frukt och bär kan man med fördel tillsätta en gnutta raw kokosolja (alt fröolja av något slag) samt alger (ex spirulina) eller vetegräs. Likaså kan man ha lite mandelmjölk i vilket brukar gifta sig fint med bär.

Man kombinerar frukter och/eller bär efter smak, men här följer 2 exempel för den som behöver inspiration:

1.
En annanas, 2 apelsiner, en citron, en halv matsked kokosolja och 1 msk spirulina

2.
3 dl blåbär, 2 del hallon, 2 dl björnbär, 2 dl mandelmjölk

 

Grönsaks och rotfruktssoppa:
Här väljer du grönsaker och rotfrukter efter behov och behag.
Kokar på låg värme med vatten och en bra grönsaksbuljong och passerar med exempelvis en stavmixer (lyft ur de färdigkokta råvarorna, mixa och blanda ned i buljongen igen).
Med tanke på GI-hetsen vill jag slå ett extra salg för potatisen! Potatisavkok har används med stor framgång på olika kroniska tillstånd. Visste, det är mycket mineraler och därmed väldigt basande, men det verkar finnas mer i potatis än vad som kommit vetenskapen tillhanda hittills.

2 exempel på fina soppor:

1.
Potatis, broccoli, buljong, rosmarin

2.
Morötter, palsternacka, ingefära, buljong och koriander (om man ej tycker om koriander så kan man istället använda ingefära och lite apelsinjuice)

 

Syrad rödbetsjuice:
Rödbeta har en fantastisk förmåga att öka syreupptaget vilket passar sig mycket bra vid fasta.
En syrad rödbetsjuice innehåller lactobakterier som vi egentligen vill ha hela tiden men med fördel kan vara extra noga med att få i oss under fasta.
Man kan syra rödbetor själv , men syrad ekologisk rödbetsjuice är också tillgänglig i många hälsokostbutiker. Ett alternativ för just lactobakterierna är förstås surkåljuice som också är vanligt förekommande i hälsokostbutiker.

Symtom vid fasta:
Det är, som sagt, ganska vanligt att man blir trött under de första 3 dagarna.
Huvudvärk av varierande styrka kan inträda i början. Rosmarin kan man ta även utanför potatis och broccoli-soppan. Annars är det vila eller frisk luft som gäller.
Förstoppning kan förekomma, även det särskilt i början, men är inte något man behöver oroa sig jättemycket för om man under 2 dagar innan fastan trappade ned enligt ovan.
Idealiskt är att tömma tarmen varje dag, men sker det bara varannan dag under fastan så är det ingen panik. Är det obehagligt och/eller att det går mer än två dagar så får man vidta åtgärder.
Lakrids och Senna är laxerande, så även ex katrinplommonjuice.
Det går bra att öka på intaget av psylliumfröskal som sväller i tarmen och därför ökar tarmrörelserna. Glaubersalt hjälper en del.
Går det mer än 2 dagar trots ovanstående kan det vara aktuellt med lavemang eller i värsta fall laxermedel från apoteket (sådant man sprutar in i rumpan för att lösa upp avföring). Det är inget man vill vänja kroppen vid eftersom det på sikt förstör tarmens funktion, men att göra det några gånger under en fasteperiod är ingen fara.
En del personer blir temporärt väldigt illamående. Kamomill eller ingefära hjälper här.
Utöver detta är det vanligt att man blir illaluktande (svett och/eller andedräkt antar en frän lukt) och får en beläggning på huden eller i munnen. Bada/tvätta dig och gör rent munnen oftare än vanligt. Försök se på det positivt...det händer något, något kommer ut.
Det är inte ovanligt att man fryser. Cayenne i grönsakssopporna får fart på blodcirkulationen, likaså massage och rörelse. Annars är det varma koppar the, varma bad och kläder som gäller.

 

 

Hunger och sug, lyssna och observera
Det vanligaste är att man är mer eller mindre hungrig. Hungern brukar ge sig efter 3-5 dagar.
Utöver generell hunger kommer det förmodligen, under hela fasteperioden uppkomma mer plötsliga och väldigt starka sug efter saker.
Dessa är, till en början, i regel sug efter sådant vi använt för att dämpa behov av allehanda slag. Fysiska behov (ex behov av en näringsriktig kost, behov av att hoppa, röra på sig, vila mm) och psykiska behov (ex känslomässiga behov, behov av klarseende och positiv kontroll över våra liv).
Här är det vanligt att bli sugen på snabb/effektiv ”mat”, oftast socker eller väldigt fet mat.
Gå igenom den perioden, titta, se, observera. Efter några få dagar tystnar dessa desperata ”skrik”.
Ett mellanrum inträder där man varken är jättehungrig eller får plötsliga infall.
Sedan kommer infallen igen, men denna gång efter mat (och annat!) som vi faktiskt behöver.
Det finns några klassiker som man brukar bli sugen på när man fastar, precis som det finns några klassiker som gravida kvinnor brukar bli sugna på.
En klassiker när man fastat ett tag är att man blir väldigt sugen på grapefrukt (grapefrukt har en lever-renande effekt) t.o.m om man inte tyckte vidare om grapefrukt innan och kanske inte har ätit det på flera år. Men det kan lika gärna vara nötter eller tranbär, purjolök eller granatäpple.
Vad det än är för just dig så skriv ned det på en lista.
Så länge det kommer i just denna fas (efter ev sug på socker, koksalt eller andra isolerade /icke-hela råvaror och efter ett mellanrum av tystnad) så finns det här mer information om vad just du behöver än någon bok eller googling på internet kan ge dig. Fråga dig själv vad du helst skulle äta i form av en hel råvara (dvs inte en sammansatt ”produkt” och inte heller ett isolat/en del av en råvara).
Lyssna och skriv ned.

 

Upptrappningen ( 7-28 dagar oberoende av hur länge du fastade)

Här ska vi dels ta vara på eventuella sug som kom efter tystnaden och dels känna efter och lyssna in på vad vi är sugna på. Det är en fördel att göra den här processen så sakta som möjligt.
Fråga dig själv ”Om jag fick äta en råvara just nu, vad skulle det då vara?”
Du fortsätter med ditt fasteschema men första dagen låter du ett mål bestå av en enda råvara som du är som mest sugen på. Låt det vara just en råvara till att börja med, för när du tänker i de banorna kommer du närmre dina instinkter. Det finns naturligtvist en mening med sammansatta måltider och kanske även isolat i vissa fall, men minst ett mål per dag under upptrappningen bör bestå av EN hel råvara som du verkligen, verkligen är sugen på och känner att du behöver. När du äter denna råvara, var observant på hur mycket du vill ha av den råvaran och ät varken mer eller mindre än du känner för. Ät den sakta. Gör absolut ingenting annat undertiden.
De följande dagarna fortsätter du att ha ett mål där du bara äter en endas råvara som du valt själv, men råvaran kan vara olika från dag till dag. Om/när du ätit samma råvara 2-3 gånger kan du fråga dig vad du gärna skulle äta tillsammans med denna råvara och skriva upp det för framtida bruk (när du är färdig med upptrappningen).

Från dag 2 byter du ut ytterligare ett mål mot fast föda och denna gången ett sammansatt litet mål i storlek och stil med nedtrappningsfasen.

 

Exempel på upptrappningsfas:

Dag 1.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
5 dl passerad grönsaks-/ rotfrukts-soppa

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 

Dag 2

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
Riven vitkål, surkålsstrimlor, isbergssalladsstrimmlor och riven morot

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten


Dag 3.

Mål 1:
1-2 koppar the och 3 dl fruktjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
Avovado med purjo och en tomat

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

Dag 4.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
3-4 dl bär med lite mandelmjölk eller soygurt

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
5 dl passerad grönsaks-/ rotfrukts-soppa

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 


Dag 5.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
En kokt potatis.
Sallad med spenat, gurka, groddar, nötter.
Lite pumpafröolja eller annan god olja och/eller citronjucie som dressing.

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 

Dag 6.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
En fruktsallad med hackade valnötter

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
5 dl passerad grönsaks-/ rotfrukts-soppa

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 


Dag 7.

Mål 1:
1-2 koppar the och ca 3dl fruktjuice/bärjuice

Mål 2:
4-5 dl smoothie med fruktinnehåll/bärinnehåll

Mål 3:
En enda råvara som du är som mest sugen på

Måltid 4:
En linsgryta med linser, curry, lite salt, vitlök, potatis, tomat och kokosmjölk

Måltid 5:
3 dl syrad rödbetsjuice

1 msk chiafrön och 1 msk linfrön eller psylliumfrön (alternativt psylliumfröskal) innan sängdags. Intas med uppkokt vatten

 

Hur ska man äta efter fastan?
Under tiden du har fastat och förmodligen ännu mer under den långsamma upptrappningen har du förhoppningsvist fått en tydligare bild av hur just du vill äta.
När man engagerar sig så här (mat är en stor del av livet!)