Örtmedicin och helhetsterapi

Hem -> Övrigt -> Anslagstavla

 

Nu är det dags att plocka såpnejlika!

2020-08-13

Just nu finns det små och stora hav med såpnejlika i hela Stockholm och i de flesta andra delarna av Sverige.
Du möter dem på alla möjliga platser, allt från på ängar. längst vägar och mitt i en skog.

Har du inte lärt känna dem ännu så använd google för att titta på några bilder och åll sedan ögonen öppna.
Fr.o.m att du träffat ditt första gäng såpnejlikor så kommer du stöta på dem var och varannan dag.
De doftar ljuvligt och många odlar dem i sin trädgård. De växer dock, som sagt, vilt och dessutom ganska rikligt.

Att förse sig med ekologiskt virke till en årsförbrukning av Schampoo och tvättmedel är alltså inga problem.

De växer egentligen från våren och hela sommaren framtill hösten, men det är just nu de blommar och därför är lätta att känna igen.
Det en är ute efter är saponinerna, ett ämne som löddrar. Än idag så använder konservatorier och vissa museum såpnejlikevatten för att tvätta värdefulla textilier. Och kanske kan vi komma till att att även vi är värdefulla.
Så pass värdefulla att vi förtjänar att strosa omkring då och då för att plocka växter.
Så värdefulla att vi, så mycket vi kan, är varsamma om vad vi stoppar i oss och miljön runt omkring.
Det är nämligen så att vi äter även genom huden! De flesta ämnen i ett schampoo tas mer eller mindre upp av huden och de schampoon vi köper består oftast av väldigt många ämnen och att en behöver vara kemi-nörd för att någorlunda förstå sig på hälften av dem. Visst är det så att vår hud är ett skydd som inte släpper igenom hur mycket som helst av vad som helst....men å andra sidan så förstörs ju det skyddet delvis av att de schampoon vi köper ofta tvättar alldeles för rent. Så rent att det faktiskt inte blir rent. Så rent att vi faktiskt blir fattiga på det skyddet vi har samt många av de mekanismer och uppgifter som huden har. Allt från att skydda mot väder, vind och patogena mikrober/ ämnen till att återanvända viktiga mineraler (vilket är rätt coolt att vi kan göra inte minst med tanke på att vi som kollektiv fortfarande lever på ett sätt som gör att våra jordar blir allt fattigare).

Så ut och plocka Såpnejlika med dig! Du får inte plocka rötterna. Det är rötterna som innehåller mest saponiner men saponiner finns i hela växten. Så använd dig av stjälk, blad och blommor.